1 - 3

SP Teuge 1

Mannen, 1, 3e klasse B

28 oktober 2017 14:30

Na het laatste fluitsignaal weerklonken er oerkreten door de koude polderlucht. Teugenaren vielen elkaar in de armen. Na een meeslepend duel was SV Batavia verslagen (1-3). Met de overwinning heeft Sportclub Teuge de weg naar boven ingezet.

Jordy Kamphorst verliet moegestreden het veld. Toen hij coach Marcel Vink passeerde werd hij staande gehouden. Vink sloeg zijn arm om de nek van de middenvelder en klopte hem vaderlijk op de borst. Alsof hij wilde zeggen: ‘Dat heb jij maar mooi geflikt, kerel.’

De geste van Vink was begrijpelijk want Kamphorst was op het schildergroene gras de absolute uitblinker. Hij is niet een voetballer zoals Rembrandt hem graag zou weergeven: met prachtige technieken, perfectie tot in detail en weelderige elegantie. Zijn stijl is Mondriaans; recht door zee, zonder veel poespas en met een dodelijke efficiëntie. Het is ogenschijnlijk simpel, maar laat dat nou net het moeilijke zijn.

Onder aanvoering van Kamphorst knokten de Teugenaren vanaf de eerste minuut voor iedere meter en ging de ploeg hartstochtelijk in de aanval. Dit resulteerde al snel in succes.

‘Wientjes gaat scoren! Ja, Wientjes gaat scoren!’ Uit volle borst zongen supporters het geuzenlied ter ere van hun cultheld Ruben Wientjes, die even daarvoor de score had geopend met een bekeken schuiver in de hoek van het doel. Met zijn doelpunt was de vrolijke krokettenliefhebber voor de zesde achtereenvolgende wedstrijd succesvol. Een fenomenale prestatie die de populariteit van Wientjes in deze dagen naar ongekende hoogte stuwt.

Maar net als in eerdere wedstrijden dit seizoen kon Sportclub Teuge niet lang genieten van de voorsprong. Halverwege de eerste helft penetreerde een Batavier door de verdediging van Sportclub Teuge. Met een prachtige voorzet bereikte hij de spits, die de bal kundig op zijn borst controleerede en de bal in de hoek van het doel hamerde, achter de verbouwereerde en kansloze doelman Joost Veldwijk, die met zijn armen stond te zwaaien alsof hij een vliegtuig begeleide tijdens het landen.

De gelijkmaker was een flinke teleurstelling, maar de ploeg uit het vliegtuigdorp toonde veerkracht via Rick Smeets. De jonge spits beschikt over de bijzondere kwaliteit om louter belangrijke doelpunten te maken en is voor zijn ploeg van grote waarde.

Vorige week zette de jongeling met twee snelle doelpunten tegen Elspeet Sportclub Teuge op het juiste spoor richting de overwinning. In de polder stond de puntspeler met het korte haar opnieuw op de juiste plaats, toen hij een strakke voorzet van Jasper van Oorspronk bij de tweede paal op waarde schatte, 1-2. In de tweede helft consolideerden de bezoekers de voorsprong en loerden zij op een counter. Daarmee raakte de wedstrijd enigszins in een impasse.

Lange tijd was het meest opvallende moment de merkwaardige struikelpartij van de grensrechter van SV Batavia. Terwijl de vlaggenist langs de zijlijn wandelde dook hij opeens richting het gras, als een uitgerangeerde clown die opzichtig struikelt over een door hem zelf neergeld blokje. Niemand reageerde dus, toen hij eenmaal op de grond lag, kronkelde de man als een noodlijdende slang, en zo nu en dan slaakte hij een dierlijke kreet, ten einde zijn ”noodsituatie’ kenbaar te maken.

Net als de rest van de aanwezigen op het veld, keek de scheidsrechter sceptisch naar de kermende figuur aan de zijlijn, waar opeens ook een andere grensrechter ten tonele verscheen. De situatie was zo bizar dat zelfs doorgewinterde JFK- complottisten bij het aanschouwen van deze dramatische voorstelling zich achter hun oren hadden gekrabd.

Het was dan ook niet verwonderlijk dat de scheidsrechter twijfelde wat te doen. Natuurlijk wenste hij geen rol te spel in het slechtste toneelstuk uit de culturele geschiedenis, maar omdat de man steeds wildere bewegingen maakte en harder begon te schreeuwen had hij geen andere keus dan te fluiten en in te stemmen met de grensrechters wissel die in de minuten daarvoor door de technische leiding van SV Batavia  zo opzichtig was bekokstoofd. Al snel bleek waarom. Geïnspireerd door zijn dubieuze rol stak de nieuwe grensrechter te pas en te onpas de vlag omhoog of in de verkeerde richting. Maar het mocht niet baten.

Twee minuten voor het einde van de wedstrijd knalde Jasper van Oorspronk de bal in de hoek van het doel (1-3) waarmee de Bataafse opstand resoluut en definitief werd neergeslagen.