Opgeruimd staat netjes: 3 punten mee naar Teuge

SP Teuge JO13-1JM

Hoofdklasse B

19 september 2020 9:45

Zaterdag 19 september 2020. World Clean-up day. Een zonovergoten ochtend voor de competitie-ouverture van onze O-13-1, uit tegen Sparta Nijkerk. Ouders met zonnebrillen op de tribune, 15 gemotiveerde Teugense spelers op het veld (allemaal met voetbalsokken aan, vooral Rens vond dat fijn 😉), één gemotiveerde assistent-scheids langs de lijn. Na het eerste fluitsignaal gaf laatstgenoemde onbedoeld het goede voorbeeld voor de jonge Teugenaren: het veld klein houden, met de bal meelopen. De jonge, prima, scheids gaf onze vlaggenist niet de maximale bewegingsruimte langs het hele veld; alleen de Teugense veldhelft was zijn domein.

Helaas speelde zich het eerste kwartier van de wedstrijd voornamelijk af op deze helft. ‘Deze goede tegenstander vraagt om vechtvoetbal’, klonk het uit de mond van Rick. Onze tegenstander zette flink druk en was fysiek sterk. Gelukkig hebben we geleerd van de bekerwedstrijd in Zutphen: met Tristan, Tim en Merten stond er bij ons een schoonmaakteam dat zeer effectief haar opruimwerk verrichtte. Neem daarbij een blonde veger met de naam Sander en dan weet je dat het goed zit. Thom hield zijn doel als een vakkundige stoffer-en-blik schoon, en langzaam, heel langzaam waaide de 'rotzooi' terug naar Nijkerkse zijde. Een vrije trap op de rand van de Nijkerkse 16-meter, een steekbal tussen de linies van Lex, voortekenen dat we ons niet zomaar lieten wegvegen.

‘Met 0-0 de rust in zou mooi zijn’, fluisterde Victor 5 minuten voor het eind van de eerste helft. Hij kreeg meer dan waar hij op hoopte. Bij een ogenschijnlijk makkelijke terugspeelbal richting de Nijkerkse keeper deed Rens waar hij goed in is: zijn voetbalintuïtie volgen. Als een hogedrukspuit blies hij de doelman omver, ontfutselde hem de bal, omspeelde de doelman en BAM, 1-0 Teuge. Tegen de verhouding in? Niks daarvan, vonden alle ouders van achter hun Teugense zonnebrillen…

Alle reden voor Rick om de groen-witten in de rust een groot compliment te geven. Na zo'n helft weten we dat dit O-13 ook onvervalste vechtersmentaliteit op het veld kan leggen als het nodig is. Dus vol vertrouwen de tweede helft in. Met Leah in de spits, ‘ik vind het leuk om vanuit de spits een aanspeelpunt te zijn voor het middenveld’, zo verklaart ze na afloop aan de meegereisde journalist. En of het ook nuttig was? Derde minuut tweede helft: Niels naar Leah, Leah kaatst naar rechts op Thijs, deze dolt de Nijkerkse back, ziet een gaatje in de korte hoek en, BAM, via de binnenkant van de paal is het de man-of-the-match die er 2-0 van maakt!

In de 10 minuten die volgden werd de bal over-en-weer geveegd, de wedstrijd was meer in evenwicht. De spanning kwam terug toen toch de aansluitingstreffer op het bord kwam. Een vlammend Nijkerks schot veegde de spinnenwebben in de rechterkruising weg, onhoudbaar voor onze goalie. De Nijkerkse druk groeide, maar voorzichtig gleed de schone geur van een eerste competitie-overwinning over het veld. Ook Thom rook dat. En het kan niet anders als dat hij er meer van wilde inhaleren: in de laatste minuut tikt hij met het puntje van zijn nieuwe handschoenen een bal uit de benedenhoek. ‘Geen troep meer achter de doellijn!’

Het eindsignaal klinkt, eindstand 2-1 voor Teuge. Voor de zekerheid veegt het hele team, hand aan hand, het veld nog even schoon. Een passend begin van World Clean Up day, een mooi begin van de competitie. En opgeruimd staat netjes: de drie punten nemen we, zoals het hoort, in onze eigen tas mee naar huis!