Scheidsrechter

Munster, M. van

Collectieve waanzin nekt Sportclub Teuge in blessuretijd tegen Elspeet

Door Frank van Lohuijzen

Vorige week zaten de spelers, begeleiding en supporters van Sportclub Teuge in zak en as, nadat een minuut voor tijd de hoop op een goed resultaat de grond in werd geboord door een dubieus tegendoelpunt. Afgelopen zaterdag werd men geconfronteerd met de overtreffende trap. Nadat opponent Elspeet diep in blessuretijd de gelijkmaker had binnen ‘gefrommeld’ kon de Sportclub Teuge-as uitgestrooid worden over het door pieren, hobbels en kuilen getekende slagveld. 2-2.

Nadat Sportclub Teuge-trainer Marcel Vink de speeltactiek voor die middag had uitgedacht besloot hij tot een verse bak koffie, toen zijn telefoon overging. Thomas van Doorn, de betrouwbare stopper van Teugse-ploeg en tevens zelfstandig ondernemer, was die nacht getroffen door een stevige griep en kon die middag niet aan de aftrap verschijnen. Op de ochtend van  de wedstrijddag, de blessuretijd van de wedstrijdvoorbereiding,  werd de bevlogen oefenmeester geconfronteerd met flinke tegenslag.

Als er van voorbodes sprake kan zijn, dan was dit zaterdagochtend zeker het geval.

De wedstrijd tegen Elspeet, een directe concurrent tegen degradatie, stond al weken met dik gedrukte letters genoteerd in de agenda’s van de spelers van thuisclub. Dit bleek in de eerste minuten van het duel toen Sportclub Teuge het heft in handen nam en het spel dicteerde. Deze dadendrang resulteerde in enkele prachtige combinaties en schilderachtige aanvallen, alsof Rembrandt van Rijn zijn penseel hoogstpersoonlijk in de Teugse blubber had gedoopt en met enkele fijne penseelstreken de modderige hel had getransformeerd tot hemel.

Het was spits Ruben Wientjes die in de beginfase vleugels leek te hebben want na tien minuten spelen tikte hij op formidabele wijze de openingstreffer binnen. Linksback Frank van Lohuijzen gaf een lage voorzet waarop Wientjes met slimme voetbeweging de bal in de korte hoek wist te plaatsen, achter de verbouwereerde doelman. Tien minuten later was niet alleen de doelman van Eslpeet verbouwereerd, maar het hele team. Sportclub Teuge-spits Erik Prins wist de bal te ontfutselen van een statische Elspeet-verdediger, dribbelde enkele meters richting het strafschopgebied en haalde toen uit. Een weinig indrukwekkend maar geplaatst schot volgde. De balk rolde, stuiterde en hobbelde richting de rechterhoek van het doel, voorbij de doelman die nog wel was ‘omgevallen’ in een uiterste poging de 2-0 te voorkomen. Hij faalde.

Het nieuwe scorebord, dat net de week daarvoor was gestationeerd in de hoek van het speelveld, gaf twintig minuten aan en de hardwerkende voetballers van de thuisclub stonden al op een ruime voorsprong. Een ongekende luxe, welke bijna nog extravaganter werd toen Martijn Griemink vanaf de linkerzijlijn een prachtige ‘bananenbal’ uit zijn begaafde linkerbeen toverde. Zijn voorzet bereikte de scherpe Wientjes die met gevaar voor eigen leven over het onherbergzame veld gleed, zodat hij nog net met zijn rechterteen de bal kon aantikken. De heldhaftige poging was tevergeefs. Vijf centimeter naar rechts en de bal was voorbij de paal gerold in het doel, waarna de wedstrijd vermoedelijk beslist was geweest. Het lot besliste echter anders. Wientjes, bankier in opleiding, zag tot zijn afgrijzen dat zijn krediet op doelpunten die middag was afgesloten, want de bal stuiterde via de paal terug het veld in, waar de opgeluchte keeper van Elspeet simpel kon ingrijpen.

Waren de bezoekers dan helemaal niet gevaarlijk? Inderdaad, tot aan dat moment was Elspeet vrijwel onzichtbaar, ware het niet dat de heide-bewoners pikzwarte tricots droegen. Toch, om onduidelijke redenen kantelde de wedstrijd halverwege de eerste helft en de bezoekers namen het initiatief over van de thuisclub. Vlak voor rust leverde dit de aansluitingstreffer op. Slordig uitverdedigen van Sportclub Teuge stelde de linksbuiten van Elspeet in staat om de bal voor te geven. Dit deed hij, hard en strak. Zijn zuivere pass bereikte de vrijstaande spits die de bal simpel over de doellijn kon tikken.

Tijdens de rust werd er thee gedronken. De thee was erg heet.

De omkanteling die er halverwege de eerste helft had plaatsgevonden zette zich door na de pauze. Het was vooral Elspeet die dominant voetbalde, wat resulteerde in een schot vanaf twintig meter dat tegen de buitenkant van de paal ketste. Gevaarlijk werd men verder niet en dit resulteerde in een saaie patstelling, vooral ook omdat Sportclub Teuge geen schim meer was van de ploeg die gedurende de eerste twintig minuten van duel gedomineerd had. De penseel van Rembrandt van Rijn was in geen velden of wegen meer te bekennen. Het fijne schilderachtige voetbal had plaats gemaakt voor het ruwe werk van Frank Auerbach; wilde, lange halen alsof een dikke lompe kwast het enige werkinstrument was dat voorhanden bleek. Het leverde een chaotisch werk op waar geen logica in te ontdekken was.

Ondanks het moeizame spel wist Sportclub Teuge een kwartier voor het einde van de wedstrijd de controle op het duel te heroveren. In de slotfase doken de manschappen steeds vaker gevaarlijk op voor het doel van Elspeet. De beslissende derde treffer leek slechts een kwestie van tijd, ware het niet dat de Teugenaren de tijdspanne van negentig minuten wel zeer letterlijk namen. Vanaf het moment dat de blessuretijd inging en men de punten voor het grijpen had, zakte de thuisclub volledig door de ondergrens. De gekste dingen werden ten toon gespreid, al was men collectief geïnspireerd geraakt door het krankzinnige werk van Salvador Dali.

Deze totale waanzin resulteerde in een laatste schizofrene situatie rondom de doelmond van Sportclub Teuge. De paniekerige flipperkast-tactiek die door de spelers van Sportclub Teuge in deze fase werd toegepast ten einde een tegendoelpunt te voorkomen, resulteerde juist in het tegenovergestelde en vermoedelijk het lelijkste doelpunt ooit. De bal belande Via-via, en via-via-via en vervolgens via-via-via-via-via bovenop een uitgestoken been van een Elspeet-speler en vervolgens in de lange hoek, achter keeper Joost Veldwijk. De sluitpost viel verslagen achterover in een modder poel. Murw gebeukt liet hij de afschuwelijke realiteit op zich inwerken; het schitterende licht van Rembrandt dat een uur daarvoor nog zo helder had geschenen, was overgoten met dikke inktzwarte laag verf.