Sponsors

Fajarowiczgambiet-opening in finale is Mister Chess te machtig

20 februari 2012 21:30


Karin Pruijssers winnaar Ruben Schaken Kampioenschap

Een groot publiek,  Jeroen Bakkenes is toch zeker 1,85 meter, was vrijdag 17 februari naar De Dulmer in Teuge afgereisd.  Op het moment dat Bakkenes de deur opende om de speelzaal te betreden houdt hij even zijn adem in, de klink in zijn rechterhand houdend en niet in staat de deur te sluiten wat namelijk een ongewenst verstorend lawaai zou produceren. In de zaal staren tien gespannen en geconcentreerde blikken naar Jasper ‘Mister Chess “Oosterman en Thomas “Lightning Kid” van Doorn.

Dan: E4-C5.

Sicilliaanse opening.

Even is het stil.

Kort daarna doorklieft het geluid van hout op hout de ruimte. Twaalf deelnemers die strijden om De Romano Pion trofee plaatsen hun eerste zetten. 

Het Ruben Schaken Kampioenschap; het eerste schaaktoernooi wat door Sportclub Teuge wordt georganisseerd en één van de meest prestigieuze  in de omgeving. De organisatie had plaats voor twaalf deelnemers en moest helaas een aantal enthousiastelingen die zich hadden aangemeld ná einde  inschrijving teleurstellen.

Het kampioenschap kende een indrukwekkend deelnemersveld. Jasper Oosterman, die als jonge man furore maakte bij het legendarische Apeldoornse schaak instituut “De Touwlader” was in vol ornaat aanwezig. Evenals Joep Bemelmans (Teugs-kampioen) en Ceasar Krijger, die alleen al vanwege zijn naam grote angst in boezemde. Opvallendste deelnemer was voormalig Nederlandse Kampioene Snelschaken (1999) Karin Pruijssers.

De Garry Kasparov Poule en de Bobby Fischer Poule verdeelden de twaalf matadoren in twee poules van zes. Gedurende drie uur symboliseerde verbeten gezichtsuitdrukkingen en parelende zweetdruppels de strijdt over Pionnen, Paarden, Lopers en Torens met als uiteindelijke doel, de Koning, tot totale overgave te dwingen.

Deze clash van denkvermogen resulteerden in enkele fijne staaltjes schaak. Zo wist Frank “The Great Stone Face”van Lohuijzen de blonde Jorn “The Spanish Bishop” van Strien met een eigenaardig uitgevoerde ‘herdersmat’ al na vier minuten te overmeesteren. Nog sneller was Karin Pruijssers. Voorafgaand aan haar partij tegen Hielke “Clockwork Orange” Bokma duurde het ruim twee minuten om de beide schaakklokken juist te installeren. Pruijssers had vervolgens één minuut nodig om Bokma mat te zetten.

Een slagveld dus, waar Marcel “The Machine” Vink ook kennis mee maakte. Gedurende zijn reis vanuit Apeldoorn was er klaarblijkelijk een kuub zand in de machine terecht gekomen want geen enkele zege kon er op zijn conto bijgeschreven worden. Aangezien schaakbordjournalistiek een doodzonde moet vermeld worden dat Vink na een afwezigheid van dertig jaar zijn re-debuut maakte in de schaakwereld. Ook Carlos “Bambino” van den Sigtenhorst  kon helaas niet wedijveren in het geweld van de favorieten. De jeugdige maar talentvolle schaker presteerde naar behoren maar kon niet voor grote verassingen zorgen.

Het spel van Peter “De Zwarte Dood”Kievit was sprankelend.  Zo ondervond ook de Friese schaak virtuoos Michel Mellink, die Kievit niet van een zege kon af houden. In een face-off tegen Ceasar Krijger werd vervolgens uitgemaakt wie van beide schakers zich zou plaatsen voor de halve finale. Met aanvallend krijgsmanschap wist Krijger de winst binnen te slepen, waarmee de vier halve-finalisten zich konden opmaken voor een strijdt om het eremetaal.

Karin Pruissers tegen Joep Bemelmans en  Japser Oosterman tegen Ceasar Krijger . Zo luidde het affiche van de twee halve finales. Zelfverzekerd en keihard. Zo bleek Pruissers in haar optreden tegen Bemelmans. Met een slim uitgevoerde Paarden-combinatie bracht ze Bemelmans in het nauw om vervolgens met de Dame het pleit in haar voordeel te beslechten. De eerste finalist was een feit.

Krijger en Oosterman maakten er een tactisch schaakspel van.  Minuten lang werden er geen stukken geslagen. Plotseling werden er handen geschud. Kort daarvoor wist Oosterman met een slimme loopactie wist van zijn witte loper de verdediging van Bemelmans te doorklieven. Twee zetten later had ook Oosterman zich gekwalificeerd voor de eindstrijd. Het Ruben Schaken Kampioenschap kreeg daarmee haar droom finale: Pruijssers – Oosterman zoals deze ook in de voorbespiegelingen werd verwacht.

1.d4 Pf6 2.c4 e5 3.de Pe4. Pruijssers kiest voor de Fajarowiczgambiet-opening en zet de standaard. Massaal verzameld rondom het centerspeelbord kijken de uitgeschakelde spelers ademloos toe. Oosterman lijkt even van slag maar herpakt zich gedurende de wedstrijd. Toch verliest Pruijssers nimmer het initiatief en een staaltje psychologische oorlogsvoering bleek haar niet vreemd. Hardop leest ze de gedachten van een getergde Oosterman wiens zetten continue gecounterd worden. Nadat Oosterman nog wel een dame weet te behalen, door aan de overkant te geraken met een van zijn pionnen, besluit Pruijssers de zo lang bungelende guillotine naar beneden te laten razen richting het spartelende lichaam van Oosterman’s Koning. Mat.

Trots neemt Karin Pruijssers de beker voor de behaalde eerste plek, het verfijnde boekje “Chess Poetry “ en de wisselbeker ‘De Romano Pion Trofee’ in ontvangst. In haar slotwoord beloofde ze in 2013 terug te keren om haar titel te verdedigen. Jasper Oosterman zette een uitstekende prestatie neer door als tweede te eindigen. Derde werd Joep Bemelmans.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!