Sponsors

Commissie Veilig sportklimaat

6 maart 2022 10:45


Grensoverschrijdend gedrag. In de media horen en lezen we er de laatste tijd veel over. Tijdens onze Algemene Ledenvergadering vertelde Remco Uenk ons op welke manier wij grensoverschrijdend gedrag binnen onze vereniging proberen te voorkomen.

Remco Uenk en Ferdi Slijkhuis zijn vertrouwenscontactpersoon (VCP) bij Sportclub Teuge. Een VCP is een contactpersoon die zich inzet voor het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Hij of zij is laagdrempelig aanspreekbaar als er zorgen zijn en kan ingeschakeld worden bij incidenten. VCP’s zijn opgeleid voor hun taak, onafhankelijk, horen aan, oordelen niet en verwijzen door indien nodig.

Binnen onze vereniging hechten we er veel waarde aan dat iedereen kan sporten in een veilige omgeving. Daarom zijn alle vrijwilligers (van 18 jaar en ouder), die op welke wijze dan ook werken met minderjarigen, verplicht een Verklaring Omtrent Gedrag te overhandigen. Denk aan trainers, leiders, scheidsrechters, coördinatoren, verzorgers enz. Een VOG is een verklaring van het ministerie van Justitie en Veiligheid waaruit blijkt dat het gedrag van een persoon uit het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving.

Een hele goede zaak, zo gaf Remco aan, maar nog geen garantie dat daarmee ongewenst gedrag wordt voorkomen. Daarom hebben we ook preventiebeleid opgesteld voor onze vereniging. In dit preventiebeleid zijn onze gedragsregels vastgelegd, het is als het ware ons morele kompas.

Het preventiebeleid is zeker geen papieren tijger, maar een onderwerp waar wij als vereniging actief mee bezig willen zijn. Daarom worden binnenkort onze gedragsregels op diverse plaatsen op ons sportcomplex zichtbaar gemaakt voor alle leden, vrijwilligers en bezoekers. En werken we aan een nieuwe pagina over de Commissie Veilig Sportklimaat op onze website, waar alle informatie, documenten en contactgegevens voor iedereen snel terug te vinden is.

Heb je vragen of ideeën over dit onderwerp? Wij horen het graag! Stuur een mail naar info@sportclubteuge.nl

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!