Sponsors

Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR)

22 juni 2021 22:15


Op 1 juli 2021 zal de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) in werking treden. De WBTR is een wettelijke verplichting voor alle stichtingen en verenigingen, zoals Sportclub Teuge.

De WBTR is gericht op goed bestuur van een vereniging of stichting en gaat onder andere over:

  • De positie en plichten van bestuursleden en eventuele toezichthouders
  • De aansprakelijkheid van bestuursleden en eventuele toezichthouders
  • Financieel beleid en goedkeuring van uitgaven
  • Regels omtrent belangenverstrengeling
  • Procedures bij grote uitgaven of investeringen

Om tijdig aan deze nieuwe wet te kunnen voldoen, heeft het bestuur van Sportclub Teuge de afgelopen periode een online WBTR-stappenplan doorlopen. Het stappenplan is opgesteld door een samenwerkingsinitiatief van DNA (De Nederlandse Associatie, een samenwerkingsverband van 200 professionele verenigingen), IVBB (het Instituut voor Verenigingen, Branches en Beroepen) en een vijftiental grotere verenigingen en koepelorganisaties.

Het stappenplan gaat langs alle eisen van de WBTR en geeft aan hoe je het beste aan de wet kunt voldoen. Het is een handig hulpmiddel geweest om zaken goed te regelen en vast te leggen in een WBTR-document. Zo voorkomen we gedoe binnen de vereniging, behoeden we bestuursleden voor persoonlijke aansprakelijkheid en laten wij nieuwe bestuursleden zien dat de zaken bij Sportclub Teuge goed op orde zijn.

Binnenkort volgt een bespreking met de notaris over het vastleggen van de WBTR-afspraken in de statuten van onze vereniging. Hiervoor geldt in principe een overgangsperiode van vijf jaar vanaf 1 juli 2021. Het bestuur van Sportclub Teuge streeft er echter naar om de nieuwe statuten tijdens de eerstvolgende Algemene Ledenvergadering aan de leden ter vaststelling voor te leggen.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!