Sponsors

Biljartballen en puntentelling biljart competitie

1 januari 2018 12:45


Nu de competitie stil ligt is het misschien leuk om wat wetenswaardigheden te vertellen over het biljarten in het algemeen.

Rond de kerstdagen blinken er weer veel ballen in menig kerstboom en de overeenkomst met de ballen op de biljarttafel is het blinken (of niet), want een biljartbal hoort als hij schoongemaakt is te glimmen. Doffe ballen zijn meestal oud en aan vervanging toe. Bij menig café worden ze dan op de klok gelegd en gebruikt voor de recreatieve biljarter.

Ook zijn de ballen onderhevig aan slijtage en bij iedere stoot, ketser of sprong van de tafel  komt er een kleine beschadiging bij. Ook zullen de ballen op den duur zelfs wat indrogen, waardoor de veerkracht afneemt. Al worden de ballen nog zo goed onderhouden (schoongehouden en  met speciale polish behandeld), bij intensief gebruik gaat een setje ballen ongeveer 1 jaar mee.

Een biljartbal heeft een doorsnede van 61.5 mm en weegt ongeveer 215 gram. Door slijtage  kan de diameter soms met 0.5 tot 1.5 mm afnemen. Dan is het tijd om de ballen te vervangen.  Je zult gelijk merken dat nieuwe ballen beter lopen, sneller zijn  en dat door de veerkracht de trekstoot een stuk makkelijker wordt.

Bijna alle ballen worden in België gemaakt bij de firma Saluc en worden verkocht onder de naam Aramith. Voor elke spelvorm zijn er speciale ballen gemaakt en voor het libre spel is de Super Aramith Tournament de meest gebruikte.

Nog iets over het reinigen van de ballen.

Wassen, afspoelen en opwrijven moet regelmatig gebeuren, daar is niet veel voor nodig.  Maak de ballen altijd schoon na afloop (!!) van de partij,  voordat ze opgeborgen worden. Aan de bar hangen kan ook 5 minuten later. Al het vuil en de vingerafdrukken hebben nadelige effecten,  als de ballen een paar dagen in de kast liggen.  Voor hardnekkige vlekken is er speciale polish verkrijgbaar om ze eens goed onder handen te nemen.

Het goed schoon houden van de ballen zorgt ervoor dat je fijner speelt en voorkomt ook nog het regelmatig vastliggen van de ballen.

De volgende keer ga ik wat vertellen over de spelsoorten en over ander materiaal namelijk: de biljartkeu.

 

Puntentelling competitie.

Regelmatig komen er vragen over de puntentelling bij het spelen in competitie verband. Er zijn vele varianten en het meest gebruikte systeem is  de Belgische telling waar die van ons het meeste op lijkt.

Het komt er in het kort op neer dat bij een gelijk spel  beide spelers 10 punten krijgen. Een overwinning wordt beloond met 12 punten en bij een verlies partij krijg je punten als je een bepaald percentage haalt van de caramboles die je moet maken.

Dit systeem heeft tot gevolg dat je altijd blijft vechten om zoveel mogelijk punten te scoren. Verliezen is  minder erg. Als je er nog 8 of 9 punten kunt uitslepen, is er toch nog een redelijk resultaat geboekt.

Het aantal caramboles dat je moet maken, worden voor aanvang van de competitie bepaald door middel van het spelen van 3 voorwedstrijden. Na 3 competitiewedstrijden worden ze eventueel aangepast en er zit een kans in dat je na de eerste helft van de competitie wordt verhoogd.

Verlaagd word je pas aan het einde van het seizoen, als je onder je gemiddelde bent uitgekomen. Het team van De Doorstoters gaat als  een speer en inmiddels zijn er al 3 spelers verhoogd. Dit is op zich een prima resultaat en een teken dat er een stijgende lijn zit in het vertoonde spel.

De spelers van De Doorstoters kun je in actie zien tijdens de competitiewedstrijden op dinsdagavond (exacte data te vinden op www.biljartpoint.nl klasse L2).

 

Allemaal een goede jaarwisseling gewenst!

Teamleider De Doorstoters.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!